Ovčie mlieko je cennou surovinou, potravinou a jedným z produktov chovu oviec. Medzi
výrobky z ovčieho mlieka patrí aj bryndza. Slovenská bryndza má na Slovensku dlhú tradíciu výroby
a v súčasnosti patrí medzi výrobky s chráneným zemepisným označením. Bryndza je slovenský
mikrobiálny fenomén, unikátny patent prírody, ktorý zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho
mlieka. Enzýmová aktivita mliečnych baktérií pomáha natráviť bielkoviny a tuk v bryndzi, čím vzniká
stráviteľnejší syr s jedinečnými látkami, ktoré upevňujú zdravie a vitalitu človeka. Veľmi dobre ju
znášajú aj ľudia, ktorý majú problémy s príjmom a strávením laktózy, pretože pri spracovaní mlieka
na ovčí hrudkový syr a na bryndzu dochádza k úbytku tohto mliečneho cukru vplyvom baktérií, ktoré
tiež spôsobujú, že aj mliečna bielkovina je stráviteľnejšia vďaka procesu fermentácie.
Bryndza je okrem spektra užitočných mikroorganizmov aj zdrojom potrebných bielkovín, minerálov,
tukov, vitamínov hlavne B- komplexu, ale aj vitamínov skupiny A, D a E. Tradičná slovenská bryndza
vyrobená z nepasterizovaného ovčieho mlieka si zachováva všetky biologicky aktívne zložky
pôvodného mlieka, vyznačuje sa oveľa väčším množstvom mliečnych baktérií ako bežné jogurty či
acidofilné mlieka a možno ju zaradiť medzi tzv. funkčné potraviny s probiotickými účinkami. Funkčné
potraviny okrem základného výživového efektu pomáhajú konzumentovi udržovať zdravie a znižovať
riziko rôznych ochorení.
Kluknavská mliekareň v Jaklovciach ako jediná na Slovenskom trhu vyrába pravú 100% ovčiu bryndzu
z nepasterizovaného ovčieho mlieka, ktoré si tak zachováva všetky výživové zložky.